Alto Moncayo - 2005

RÖDA VINER 16%
Vinovativa
Skapades 2008-03-16 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2005
2006
2009
Historiskt har Spaniens mest odlade druva, Garnacha, används främst till enklare viner eller i blandningar. Garnacha är en Spansk druva men tack vare undermålig hantering har den blivit synonym med Chateauneuf du Pape eller Australien där kvalitetsviner producerats under lång tid.

Australiske vinmakaren Chris Ringland - som i hemlandet producerar de mest exklusiva Shirazviner som finns att uppbringa - har med sin kaxiga attityd skapat ett helt nytt uttryck till den forna arbetshästen i de Spanska vingårdarna.

Den stora skillnaden ligger i den massiva koncentrationen som tillsammans med Ringlands Barossa-influerade vinmakning gett druvan en uppdaterad och oemotståndlig karaktär.

Många som provat vinet kanske inte hittar direkt till Spanien i en blindprovning men det beror snarare på att ingen hittills (tragiskt nog) realiserat druvans potential i hemlandet.

Vinovativa hälsar Spanien välkommen till 2000-talet!

Druvor: 100% Garnacha
Klassificering: Campo de Borja DO
Geografi: Campo de Borja ligger precis söder om floden Ebro, sydöst om Rioja.
Smaktyp: Modern
Karaktär: Galet fyllig smak med söta, maffiga tanniner, extraherad mitt, inlindad syra och alkoholrikt slut med en rejäl fatknuff. Underbart rena, rödfruktiga aromer kompletterar ett imponerande vinbygge att antingen älska eller hata! Kan sparas uppåt 10 år.
Passar till: Bäst utan mat (då alkoholen kör över det mesta) eller till vällagrade hårdostar. Men prova med Barbeque, söta såser.
Total produktion: 20.000
Vingår: Egna odlingar, ej namngivna
Planterades: I början av förra seklet
Jordmån: Näringsfattig, kalkrik lera
Antal rankor per hektar: Ca 2.000
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 600 gram per ranka
Framställning: Jäsning i små, öppna kar med manuell Pigeage följt av pressning på Australiensiskt manér, dvs med en klassisk Basket Press. Fatlagrad 20 månader i 100% nya amerikanska och franska barriquer. Ej klarat, ej filtrerat.
Lagring: 0-10+ år
Socker: 2,3 g/l
Syra: 6 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 295 Kr 9715101 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer