Alto Moncayo Veraton - 2005

RÖDA VINER 15%
Vinovativa
Skapades 2008-03-16 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2005
2006
2007
2011
Alto Moncayos lillebror Veraton blandas från de fat som utvecklas åt det eleganta hållet, även om just order "elegant" inte lär frekventera särskilt många provares anteckningar...

Tanken med Veraton är att skapa en cuvée som är mer direkt är Alto Moncayo eller den monsterlika Aquilon där snarare motsatsen är målsättningen - något Chris lyckas ganska bra med. Veraton är ett underbart vin tillsammans med diverse smakrika, grillade kötträtter medan de andra vinerna kanske passar bäst för sig själva?

Vi är stolta över den svenska allokeringen (300 flaskor) av vad som är att betrakta som 2008-års största fynd på Systembolaget. Men återigen, detta är inte för alla! Hörde jag coolt...?

Druvor: 100% Garnacha
Klassificering: Campo de Borja DO
Geografi: Campo de Borja ligger precis söder om floden Ebro, sydöst om Rioja.
Smaktyp: Modern
Karaktär: Fyllig, tät, rödfruktig karaktär med syltiga drag generöst inlindad i fatvanilj. Söta, stora tanniner, hög alkohol och fin syra som bäddas in i den koncentrerade frukten. Lång, ungdomlig, underbart god eftersmak. Kan sparas flera år.
Passar till: Sommaren ultimata grillvin? Undvik dock mjäkigheter som fågel och fläskkött - fram med rejäla, välhängda bitar från nöt eller lamm och servera med tomatsalsa och primörer.
Serveringstemperatur: 15-17°C
Total produktion: 25.000
Vingård: Egna odlingar, ej namngivna
Planterades: I början av förra seklet
Jordmån: Näringsfattig, kalkrik lera
Antal rankor per hektar: Ca 2.000
Skörd: Manuell
Skördeuttag: 800 gram per ranka
Framställning: Jäsning i öppna kar med manuell nedtryckning av skalhatten, s.k. Pigeage. Veraton lagras ca 18 månader hälften nya, amerikanska och franska ekfat och buteljeras utan föregående klarning eller filtrering.
Lagring: 0-8 år
Socker: 2,4 g/l
Syra: 5,8 g/l
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 199 Kr 9891601 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer