Typ: Mellanmörk lager, rauchbier
Smakbeskrivning: Stor doft med påtaglig karaktär av rökt malt. Fyllig, rökt smak med medelstor beska och viss sötma. Smakrikt med lång rökig eftersmak.
Passar till: Med sin karaktäristiska rökta smak är det här ett utmärkt öl till vissa smakrika rätter, som charkuterier (en tysk kalteplatte t ex), smakrika ostar eller en bratwurst med sauerkraut. Det är också gott utan mat - öl och ölkorv i ett, så att säga.
Övrigt: Rauchbier är en mycket lokal specialitet i Bamberg i Tyskland. Ölet får sin rökta smak tack vare att malten torkas med hjälp av rök från bokved. Förr torkades malten alltid med rök från öppen eld, men idag är det normala att man använder varmluft för att få en ren maltsmak. Detta öl ger alltså en aning om hur gamla tiders öl kan ha smakat. Heller-Bräu, som till stora delar ligger inne i berget i gamla källarvalv, mältar själva sitt korn för att få exakt den smak man vill ha.
Schlenkerla är namnet på ölet och på det värdshus (byggt 1678) där det ursprungligen bryggdes och än idag serveras direkt från träfat. Namnet Schlenkerla kommer av ett gammaltyskt uttryck, schlenkern, om någon som tar snedsteg. En av de tidiga bryggarna gick på ett speciellt sätt till följd av en olycka (eller för mycket Rauchbier…) och gästerna började kalla honom Schlenkerla. Ganska snart fick både värdshuset och ölet också bära detta namn och det hänger med än idag, flera hundra år senare. Vi rekommenderar varmt ett besök i Bamberg och på Schlenkerla.
Smakbeskrivning: Stor doft med påtaglig karaktär av rökt malt. Fyllig, rökt smak med medelstor beska och viss sötma. Smakrikt med lång rökig eftersmak.
Passar till: Med sin karaktäristiska rökta smak är det här ett utmärkt öl till vissa smakrika rätter, som charkuterier (en tysk kalteplatte t ex), smakrika ostar eller en bratwurst med sauerkraut. Det är också gott utan mat - öl och ölkorv i ett, så att säga.
Övrigt: Rauchbier är en mycket lokal specialitet i Bamberg i Tyskland. Ölet får sin rökta smak tack vare att malten torkas med hjälp av rök från bokved. Förr torkades malten alltid med rök från öppen eld, men idag är det normala att man använder varmluft för att få en ren maltsmak. Detta öl ger alltså en aning om hur gamla tiders öl kan ha smakat. Heller-Bräu, som till stora delar ligger inne i berget i gamla källarvalv, mältar själva sitt korn för att få exakt den smak man vill ha.
Schlenkerla är namnet på ölet och på det värdshus (byggt 1678) där det ursprungligen bryggdes och än idag serveras direkt från träfat. Namnet Schlenkerla kommer av ett gammaltyskt uttryck, schlenkern, om någon som tar snedsteg. En av de tidiga bryggarna gick på ett speciellt sätt till följd av en olycka (eller för mycket Rauchbier…) och gästerna började kalla honom Schlenkerla. Ganska snart fick både värdshuset och ölet också bära detta namn och det hänger med än idag, flera hundra år senare. Vi rekommenderar varmt ett besök i Bamberg och på Schlenkerla.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
500 ml | 24 Kr | 135901 | Ordinarie |
Kommentarer
hasse67
The_knug
Alex_alkis
Gorkyman
Brolla
dildoe
RollE2k
Malte
m81mlm
Gibbon
nazzty
RollE2k
Raceai
kristiansson
Flaxmixarn
GAISAke
Brink
Mikael8212
Jentl
Gilgrim
< 1 2 >