Orval

ÖL 6.2%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2008-04-05 av iglaset
Betyg
28 202 6.89
Senaste betygen
Gibbon
2014-09-05 7
Raceai
2014-08-17 6
santacruz
2014-08-08 8
harrysson
2014-06-03 5
fredde
2014-04-15 8
Karaktär: Bärnstensfärgat, generöst öl i närmast vinös stil, vilket tillsammans med en väl tilltagen beska gör det till den idealiska drycken för kraftigare maträtter.
Passar till: Den väl tilltagna beskan gör Orval till den idealiska drycken för kraftigare maträtter. Orval har även inslag av citrus/apelsin, vilket gör ölet utmärkt även till rätter med syrliga tillbehör.
Kvalitetsfaktorer: Ölet framställs av tre olika maltsorter och Hallertau- & Styrian Goldings humle. Vid mäskningen tillsätts lite kandisocker som ger den typiska orangebruna färgen. Ölet genomgår olika jäsningsprocesser med olika jäststammar. Extra humle tillsätts genom torrhumling. Vid buteljering tillsätts kandisocker och jäst, vilket startar ytterligare en jäsning på buteljen, precis som med Champagne. Ölet får därmed högre alkoholhalt, viss jästfällning på flaskbotten, och ett komplext spektra av smaker!
Kort om: Orval är ett legendariskt öl, bryggt av trappistinermunkar i Belgien i århundraden. Det finns sex trappistbryggerier i världen och det är bara dessa trappistkloster som följer den cisterciensordern och är auktoriserade att få använda beteckningen på sitt öl.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
330 ml 22 Kr 165003 Ordinarie
MrValross
2012-02-10 7

Cartman666
2012-02-10 7

jeremylee
2011-10-29 8

eriked
2011-10-29 8

niklassthlm
2011-10-10 8

Goofster
2011-09-17 7

stokies
2011-09-10 4

lunken
2011-08-27 7

TwiztidRob
2011-08-24 7

tzon
2011-08-20 6

cbeijar
2011-08-13 5

Christian H.
2011-08-08 7

Gox
2011-07-16 7

Dang
2011-06-22 7

Sadie
2011-06-12 7

julle_pulle
2011-06-11 5

Lazlo440
2011-04-30 7

TimmyJ
2011-04-24 6

FeadAnIolair
2011-04-16 8

Danne...
2011-03-28 7

Pettsson
2011-03-23 9

balder
2011-03-03 6

Kung Karl
2011-02-17 6

Thorsten
2011-02-05 7

AleLinus
2011-02-05 8

Magion
2011-01-27 6

Beer-naise
2010-12-05 6

pentry
2010-11-16 6

blaad666
2010-10-28 6

reimers
2010-10-26 7

Kommentarer
panthro
Inte i samma klass som Chimay och Rochefort men fortfarande en fullt duglig trappist.
7
kittylitter
Uppdatering: Nu har den fått ligga några månader till, och jag har under tiden lärt mig uppskatta belgisk öl mycket mer. Och vilken skillnad det är... Doftar av apelsin och gödsel, men har också en frisk syrlighet i doften. Smaken är vinös, frisk, och lite åt lagrad cider. Inte dum, men fortfarande inte min absoluta favorit. Uppdaterar från 5 till 8. -------------- Rikligt, fint skum. Men, hmm, jag har nog inte lärt mig att uppskatta stilen riktigt. Jag tycker att den är ganska blek, utan utpräglade smaker; mest jäst och alkohol. Att den skulle ha stor beska uppfattar jag inte. Min flaska var åtta månader gammal, kanske det beror på det?
8
knugen
bästa trappisten som systämet säljer
9
Xavante
Vilken doft! Och sen smakar den ljuvligt också =)
8
Karl_Henrik
Doft: En tydlig jäst, fruktighet, äpplen, viss sötma i doften som drar åt druvhållet. Smak: Viss beska, en torrhet som övergår i något fruktig jäst. Något vinös. Viss humle. Omdöme: En gammal belgisk favvo. Har dock dalat något i mina ögon. Färgen - grumlig bärnsten är inbjudande.
7
Ronny T
Ett mångfacetterat öl som påminner lite om ett torrt krispig vitt vin
8
lasseg
Orval är en helt briljant öl, torrhumlingen och den halv-vilda Brettanomyces komplementerar varandra perfekt. Dock är detta en väldigt ojämn öl som förändras väldigt mycket med tiden, som ung är den extremt humlebetonad. Efter ett halvår börjar brettanomyces kliva fram med de karaktäristiska "hästfilt"-tonerna. Någonstans mittemellan tycker jag den smakar som allra bäst, men det kan vara svårt att alltid ha en perfekt lagrad flaska hemma.. men jag tycker det bara ökar tjusningen. Tydligen blir den bara bättre av att ligga i upptill fem år, om tre år får jag veta..
9
Arakun
Trappistöl med smak av färska örter. Nu när jag har provat på Gueuze kan jag känna igen den där jolmiga, sötaktiga doften av vildjäst. Smaken är rosig snarare än blommig och har lite av den kärva syrlighet man hittar i en gueuze.
5