Cantillon Iris

Information
6 47 7.32

ÖL 5%

Chart?cht=bvs&chco=eec290&chs=150x125&chd=t:0,1,0,1,1,4,14,15,11,0&chds=0,15&chbh=10&chl=1|2|3|4|5|6|7|8|9|10
Producent

Cantillon

Ursprung

Belgien





Skapades 2009-09-02
av iglaset
The Cantillon brewery is closely linked to Brussels, a city which has the iris as its symbol. As the name indicates, the "marsh iris" is a plant growing in humid areas. The historical center of Brussels is built on swamps where this flower used to grow abundantly.

In 1998, the Brussels Museum of the Gueuze celebrated its 20th anniversary. The Cantillon brewery decided to make a new spontaneous fermentation beer for this occasion, named after this symbolic flower.

It is a completely original beer which, contrary to the other products of the Brewery, is not brewed with 35% of wheat. The Iris, which is only made with malt of the pale ale type (giving a more amber colour to the beer) conserves the typical flavour of the spontaneous fermentation, the complex aromas and the vinous taste.

The hopping is different too. Lambic is made with 100% dried hops, for the Iris we use 50% of dried hops and 50% of fresh hops. The latter cause a superb acidity, the former, due to their tannins, enable to conserve the beer while preserving all its qualities.

After two years in the barrel, the Iris undergoes a second fresh hopping two weeks before the bottling. A linen bag, filled with hops, is soaked in the beer for two weeks. This technique, called "cold hopping", gives the beer a more intense savour and makes the smell and the taste more bitter.

Iris is brewed only once every season and all the beers come from the same brewing. This is why the beer is dated. The second fermentation is obtained by adding liquor.

Although it is a spontaneous fermentation beer, the Iris is very different from the Lambic. The amber colour and the bitter and slightly caramelized taste make it a complex beer.
Annons
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
375 ml 45 Kr 1161603 Beställning
750 ml 75 Kr 1157201 Beställning
Logga in först
Årgång
Döden
ungefär 5 år sedan (2014-03-19 00:01)
Kul och piggt experiment, men hur mycket jag än älskar både lambic och friska humleexplosioner är jag inte helt övertygad om att kombinationen är optimal.
7
Divko
ungefär 6 år sedan (2013-05-11 00:11)
75 cl flaska från 2003 (drucken 2013) hade en riktigt obehaglig krut/svavel/battery-acid ton. Efter lång vädring blev det bättre. Men i början var det odrickbart. 375 ml flaska från 2003 (drucken 2013) riktigt bra, och helt utan beskrivningen ovan. 9an är för den bästa flaska jag druckit. Minns inte vilket år den var från, men den var rätt ung, och den lilla 2003an var inte långt ifrån.
9
eriked
nästan 8 år sedan (2011-07-02 14:23)
Den här sätter sig i halsen och biter sig fast, länge. Som en sur uppstötning på ett bra sätt.
9
lasseg
mer än 9 år sedan (2010-01-02 10:55)
Wow.. torr och sur funk. Besk och sträv humle. Torrhumlingen har onekligen gjort mer för denna lambic än användandet av 100% kornmalt. Om XX-bitter är Orval på steroider så är det här Arnold Schwarzenegger som käkar rå Belgian Blue...
9
Seb
mer än 10 år sedan (2009-01-25 12:00)
Tvungen att höja denna ett snäpp. Sjukt god på fat!
9
Arakun
nästan 12 år sedan (2007-07-10 20:44)
Mörkt guldgul. Lätt doft av vildjäsning. Smaken är torr och träig, har en lätt ton av sura äpplen samt en lång, mycket kärv eftersmak.
6