Chateau Musar - 1995

RÖDA VINER 14%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2006-12-27 av iglaset
Betyg
0 1 0.0
Senaste betygen
Mike
2009-03-30 9
Årgångar
1993
1995
1996
1998
1999
2001
2003
2004
Chateau Musar startade sin verksamhet 1930 med Gaston Hochar och firar i år 75 års jubileum. 1958 tog den nuvarande ägaren och vinmakaren över Serge Hochar. Serge har studerat oenologi på universitetet i Bordeaux och utnämndes till ”Man of the Year 1984” av vintidningen Decanter. Idag arbetar även Serges son Gaston på företaget. Chateau Musars viner har en personlig stil som inte liknar någon annans, med stora inslag av klassisk Bordeaux. Chateau Musar är också hyllade för att man lyckats framställa vin alla år utom två, trots inbördeskrig. Vingårdarna ligger två timmars bilväg från vinanläggningen vilket innebär att druvorna snabbt måste transporteras från odlingsplatsen så att de inte tar någon skada. Bekaadalen är så gott som frostfri med regniga, milda vintrar och långa varma somrar med en medeltemperatur på 25º C. Detta innebär att man i lugn och ro kan bestämma när man vill skörda och kan avgöra exakt när druvorna är som mest koncentrerade.

Smaktyp: Kryddiga och Mustiga
Framställning: Här får naturen helt följa sin gilla gång vilket innebär att varje årgång får sin egen personliga prägel. Inga odlade jäststammar används, man filtrerar inte sina viner. Vinet har macererat med skalen i fyra veckor för att sedan få ligga och mogna på nya franska ekfat i 12 månader.
Karaktäristik: Röd färg med dragning åt tegel. Doften är kryddig med inslag av fat, läder, mogna torkade frukter och russin. Intensiv men mjuk smak med elegant kryddighet och inslag av russin, choklad, läder och en mogen fruktighet.
Användning:Till smakrika kötträtter, gärna vilt och kraftiga ostar.
Övrigt: Sommaren var varm utan något regn. Skörden i september gav druvor med olika mognadsgrader. Skörden var riklig i både kvalitet och kvantitet. Druvorna till den här blandningen består av Cab Sauv, Cinsault och Carignan. Druvorna kommer ifrån 40 åriga stockar. Vinet är utmärkt att dricka nu men kan med fördel sparas i ytterligare 7-10 år. Serveras vid 16-18 grader.
Mike
2009-03-30 9

Liknande artiklar
Kommentarer