Orval

ÖL 6.2%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2008-04-05 av iglaset
Betyg
28 202 6.89
Senaste betygen
brallos
2014-03-06 9
Herr_Ståhlgren
2014-01-04 7
axb
2014-01-02 7
Bros
2013-12-23 9
dildoe
2013-12-05 4
Karaktär: Bärnstensfärgat, generöst öl i närmast vinös stil, vilket tillsammans med en väl tilltagen beska gör det till den idealiska drycken för kraftigare maträtter.
Passar till: Den väl tilltagna beskan gör Orval till den idealiska drycken för kraftigare maträtter. Orval har även inslag av citrus/apelsin, vilket gör ölet utmärkt även till rätter med syrliga tillbehör.
Kvalitetsfaktorer: Ölet framställs av tre olika maltsorter och Hallertau- & Styrian Goldings humle. Vid mäskningen tillsätts lite kandisocker som ger den typiska orangebruna färgen. Ölet genomgår olika jäsningsprocesser med olika jäststammar. Extra humle tillsätts genom torrhumling. Vid buteljering tillsätts kandisocker och jäst, vilket startar ytterligare en jäsning på buteljen, precis som med Champagne. Ölet får därmed högre alkoholhalt, viss jästfällning på flaskbotten, och ett komplext spektra av smaker!
Kort om: Orval är ett legendariskt öl, bryggt av trappistinermunkar i Belgien i århundraden. Det finns sex trappistbryggerier i världen och det är bara dessa trappistkloster som följer den cisterciensordern och är auktoriserade att få använda beteckningen på sitt öl.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
330 ml 22 Kr 165003 Ordinarie
kebabkurt
2010-10-15 7

bengan
2010-10-10 10

minke
2010-09-24 7

nohnohyeh
2010-09-02 10

krille
2010-08-07 5

Sarn
2010-08-05 6

Bagarn
2010-08-02 7

Skägget
2010-07-29 5

RollE2k
2010-07-17 7

Kjell-Fredrik
2010-07-09 8

ollepellex2k
2010-07-02 7

Habling
2010-05-26 5

Gotish
2010-05-19 6

pieeetr
2010-05-14 7

Tryggwe
2010-05-11 8

StarSail
2010-05-06 8

Jens
2010-04-22 8

ajohansson
2010-02-25 8

carrotflower
2010-02-15 7

rudie
2010-01-11 7

Mace7
2009-12-30 7

Myspanda
2009-12-27 7

bluesjohan
2009-11-13 9

Kristoffer
2009-10-05 8

badassmonkey
2009-10-03 5

Joooel
2009-09-09 7

Ravel
2009-09-01 5

RasmusTQ
2009-08-15 8

Gambrinus
2009-08-02 8

kittylitter
2009-06-13 8

Kommentarer
panthro
Inte i samma klass som Chimay och Rochefort men fortfarande en fullt duglig trappist.
7
kittylitter
Uppdatering: Nu har den fått ligga några månader till, och jag har under tiden lärt mig uppskatta belgisk öl mycket mer. Och vilken skillnad det är... Doftar av apelsin och gödsel, men har också en frisk syrlighet i doften. Smaken är vinös, frisk, och lite åt lagrad cider. Inte dum, men fortfarande inte min absoluta favorit. Uppdaterar från 5 till 8. -------------- Rikligt, fint skum. Men, hmm, jag har nog inte lärt mig att uppskatta stilen riktigt. Jag tycker att den är ganska blek, utan utpräglade smaker; mest jäst och alkohol. Att den skulle ha stor beska uppfattar jag inte. Min flaska var åtta månader gammal, kanske det beror på det?
8
knugen
bästa trappisten som systämet säljer
9
Xavante
Vilken doft! Och sen smakar den ljuvligt också =)
8
Karl_Henrik
Doft: En tydlig jäst, fruktighet, äpplen, viss sötma i doften som drar åt druvhållet. Smak: Viss beska, en torrhet som övergår i något fruktig jäst. Något vinös. Viss humle. Omdöme: En gammal belgisk favvo. Har dock dalat något i mina ögon. Färgen - grumlig bärnsten är inbjudande.
7
Ronny T
Ett mångfacetterat öl som påminner lite om ett torrt krispig vitt vin
8
lasseg
Orval är en helt briljant öl, torrhumlingen och den halv-vilda Brettanomyces komplementerar varandra perfekt. Dock är detta en väldigt ojämn öl som förändras väldigt mycket med tiden, som ung är den extremt humlebetonad. Efter ett halvår börjar brettanomyces kliva fram med de karaktäristiska "hästfilt"-tonerna. Någonstans mittemellan tycker jag den smakar som allra bäst, men det kan vara svårt att alltid ha en perfekt lagrad flaska hemma.. men jag tycker det bara ökar tjusningen. Tydligen blir den bara bättre av att ligga i upptill fem år, om tre år får jag veta..
9
Arakun
Trappistöl med smak av färska örter. Nu när jag har provat på Gueuze kan jag känna igen den där jolmiga, sötaktiga doften av vildjäst. Smaken är rosig snarare än blommig och har lite av den kärva syrlighet man hittar i en gueuze.
5