Chablis Grand Cru Les Clos - 2005

VITA VINER 13%
Tryffelsvinet
Skapades 2007-06-06 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2004
2005
2006
2007
2009
Bröderna Laurent och Christophe Pinson är lite av doldisar i Chablis. Deras viner är däremot kända bland konnässörer. Trots den lilla och exklusiva produktionen har bröderna vunnit både pris och framgång på de lokala tävlingarna i Chablis. Det kan nämnas att det är svårare att vinna första pris lokalt i Chablis än på de stora internationella tävlingarna. Pinsons produktion präglas av kompromisslös kvalitet och perfektion. Vid tävlingen bästa Chablis 2005 som hölls av Chablisexperter vann brödernas Chablis och husets Grand Cru, Les Clos, kom trea i denna mycket exklusiva tävling. Läs mer om tävlingen och vinhuset i Anders Levanders bok ” Möten med Chablis”. Les Clos är det största och mest kända Grand Cru läget i Chablis och kallas av många för kungen av Chablis. Les Clos ger viner med stor kraft och härlig mineralitet för lång lagring. I ungdomen kan Les Clos uppvisa en viss stumhet i doft och smak men lagring framkallar det stora vinet. Les Clos från Pinson tillhör ett av världens bästa vita viner och kan väl mäta sig med det bästa från Cote d’Or, men till en betydligt mindre peng.

Doft: I nuläget är vinet något slutet men med stor fruktsyra och mineralitet. Efterhand kommer en delikat och kraftig frukt att visa sig i vinet som övergår i komplexa toner av tropiska frukter, kaffe, choklad och slutligen med en härlig ton av svamp och skogstoner.

Smak: Härligt frisk frukt med äpple och grapefrukt. Precist och distinkt med frukt och syra i attacken och fattoner som smyger på utan att dominera. I eftersmaken återfinns den delikata och distinkta mineraltonen som ger vinet dess balans. Detta är ett vin i full harmoni!!!

Druvor: Chardonnay lokalt benämnt som Beaunois

Lagring: 2005 är en mycket bra årgång generellt men framförallt för Les Clos. Vinet kommer att vinna mycket på lagring och nå sin fulla potential om 5-6 år. Bäst 2009 – 2020

Mat: Detta kraftfulla vin lämpar sig bäst till kraftiga skaldjur som hummer eller smakrik fisk t ex marulk. Pinsons Les Clos lämpar sig även utmärkt till ost och går perfekt till lite mer salta hårdostar av alpkarraktär.

Tips: Lufta i karaff minst en timme före avnjutning. Gärna i kylen
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 325 Kr 9782501 Beställning
Kommentarer