Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

MOUSSERANDE VINER 12%
Domaine Wines
Skapades 2007-08-02 av iglaset
Betyg
0 2 0.0
Senaste betygen
downtown
2012-04-07 6
lasseg
2011-03-12 8
Torrt mousserande rosévin, Champagne, Frankrike

Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.

Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Vid exceptionella årgångar kan dock även en firma som Laurent-Perrier ändra sin uppfattning och göra en så kallad vintage champagne. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.

Vinet: Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut görs nästan uteslutande av pinot noir druvor som kommer från Grand Cru vingårdar i Bouzy och Ambonnay. Cirka tre procent chardonnay ingår också i cuvéen. På Laurent-Perrier använder man sig av saigne metoden för att göra roséchampagne. Detta innebär att skalen från de blå druvorna får vara med till dess att man uppnått önskad färg på sin roséchampagne, man tillsätter alltså inte rött vin vid dosage tillfället som många champagnehus gör. Fördelen med att låta skalen vara ned en stund vid jäsningen är inte bara att få en mycket vacker färg – det är framförallt för att få ut smak och aromer som sitter mycket i skalen på druvor. Vinet får en härlig smak och doft av jordgubbar som är en av pinot noir druvans karaktärer.
Stora delar av roséchampagnen är från en och samma årgång, vilken brukar vara ett starkt år för pinot noir. När cuvéen är färdigblandad låter man vinet få utveckla moussen och vila på jästfällningen i flaskan cirka 5 år beroende på årgången. Laurent-Perriers Rosé har verkligen vunnit framgång internationellt. Tittar man på den engelska marknaden så hittar man den i väldigt många vinbutiker och på många restauranger.

Karaktär: Färgen är klar och brilliant med en ljus rosaton. Doften är mycket fruktig med tydligt inslag av röda bär framförallt jordgubbar och ett lätt brödigt inslag. Smaken är mycket fräsch, fruktig, frisk med krämig mousse och tydlig smak av jordgubbar med en elegant lätt brödig eftersmak.

Serveras: Vid 8-10 grader som apéritif eller varför inte till en skaldjurssoppa. Vinet passar också till en inte alltför söt bärtartlette, exempelvis med jordgubbar.

Lagring: Rosé champagnen är utmärkt att dricka nu men kan lagras 2-3 år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 599 Kr 8745201 Beställning
750 ml 745 Kr 8745201 Beställning
1500 ml 1299 Kr 8745206 Beställning
1500 ml 1550 Kr 8745206 Beställning
750 ml 549 Kr 9657401 Beställning
downtown
2012-04-07 6

lasseg
2011-03-12 8

Liknande artiklar
Kommentarer