Betyg
7
Ursprung
BelgienTillverkningssätt
Barrel aged Ofiltrerad Opastöriserad Flaskjäst Brettanomyces SpontanjästStil
Lambic - Frukt Fruktöl Kriek
Typ: Spontanjäst fruktöl
Smakbeskrivning: Stor, fruktig körsbärsdoft med till kärnkaraktär. Medelfyllig, frisk smak med viss sötma och körbärskaraktär men ändå typisk ölkänsla. Fruktig eftersmak med balanserande antydan till bitterhet.
Passar till: Kriek är idealiskt som aperitif eller välkomstdrink. Det är också gott till milda ostar, chokladdessert. Man kan också göra en granité på det, mycket uppfriskande!
Övrigt: I Senne-dalen sydväst om Bryssel brygger man öl utan att tillsätta jäst. Ölet spontanjäser med hjälp av de jästsvampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i luften. Denna typ av öl kallas för lambic. Kriek görs av lambicöl som efter att ha lagrats på ekfat blandas med körsbär i stora öppna jäskar. Brouwerij Timmermans använder 100kg körsbär till varje fat som rymmer 650 liter lambic. När körsbären hälls i ölet sätter en andra jäsning igång. Efter sex till nio månader återstår endast skal och kärnor av körsbären och ölet har fått en tydlig smak av körsbär. Ölet buteljeras utan pasteurisering och filtrering för att det ska utvecklas vidare i flaskan. Brouwerij Timmermans grundades redan 1781 och ägs idag av Brasserie John Martin.
Prova även den något syrligare Timmermans Tradition Kriek.
Smakbeskrivning: Stor, fruktig körsbärsdoft med till kärnkaraktär. Medelfyllig, frisk smak med viss sötma och körbärskaraktär men ändå typisk ölkänsla. Fruktig eftersmak med balanserande antydan till bitterhet.
Passar till: Kriek är idealiskt som aperitif eller välkomstdrink. Det är också gott till milda ostar, chokladdessert. Man kan också göra en granité på det, mycket uppfriskande!
Övrigt: I Senne-dalen sydväst om Bryssel brygger man öl utan att tillsätta jäst. Ölet spontanjäser med hjälp av de jästsvampar och andra mikroorganismer som finns naturligt i luften. Denna typ av öl kallas för lambic. Kriek görs av lambicöl som efter att ha lagrats på ekfat blandas med körsbär i stora öppna jäskar. Brouwerij Timmermans använder 100kg körsbär till varje fat som rymmer 650 liter lambic. När körsbären hälls i ölet sätter en andra jäsning igång. Efter sex till nio månader återstår endast skal och kärnor av körsbären och ölet har fått en tydlig smak av körsbär. Ölet buteljeras utan pasteurisering och filtrering för att det ska utvecklas vidare i flaskan. Brouwerij Timmermans grundades redan 1781 och ägs idag av Brasserie John Martin.
Prova även den något syrligare Timmermans Tradition Kriek.
Volym | Pris | Artikelnummer | Sortiment |
---|---|---|---|
330 ml | 19 Kr | 156903 | Ordinarie |
Kommentarer
Beer-naise
Thorsten
nohnohyeh
StenSture
picasso
Porter
Arakun