Chablis Tête d'Or - 2007

VITA VINER 12%
Primewine Sweden
Skapades 2009-02-11 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Frankrike Chablis
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Årgångar
2006
2007
2008
Druvsorter: 100 % Chardonnay
Framställning: Detta är en familjeägd Domaine som innehar 20 hektar i Chablis. Druvorna till detta vin kommer från den vänstra delen av Chablis framför "Les Vaillons" mellan "Montée de Tonnerre" och "Mont de Milieu". Vinmakarna Samuel Billaud och Bernard Billaud har på kort tid gjort sig ett namn i regionen. De gör Chablis-viner som verkligen är ursprungstypiska med tydlig mineralitet, koncentration och lagringsduglighet. Detta sedan 1991 då de byggde ett nytt vineri. Samuel Billaud tror på en rejäl "Ebourgeonnage" tidigt på våren. Detta innebär att man skär bort knoppar från vinrankorna. Detta anser han blir mycket effektivare till skillnad från att göra en "green harvest" som han tycker bara ger de druvor som man lämnar på rankan mer vätska och brist på koncentration. Musten jäses till 80% i rostfria små fat och större ståltankar med temperaturkontroll och 20% i ekfat som är delvis nya.
Utseende: Ung och blekt halmgul färg.
Doft: Medelstor, mycket ren och elegant doft med fin äppellik fruktighet, aningen fet och koncentrerad och med en mycket stiltypisk ursprungskaraktär.
Smak: Medelfyllig, torr och klassisk smak med mycket terroir (mineral och musselskal), frisk syra och en finstämd frukt. Eftersmaken är lång och nyanserad med fina mineraltoner.
Användningsområden: Ett perfekt vin till eleganta kokta fisk- och skaldjursrätter, gärna med en del sälta och syrlighet i, samt till ostron naturell. Passar även som aperitif.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 209 Kr 8603001 Beställning
Kommentarer