Terre Cortesi Verdicchio dei Castelli di Jesi

VITA VINER 12.5%
Skapades 2006-12-18 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Färg: Knappt medelhög intensitet, citrongul med grönt inslag.
Doft: Medelstor, frisk och ungdomlig. Mycket fruktig med inslag av äpplen, grape, persika, mandel samt gröna marmeladkulor. Trevlig mineralton.
Smak: Torr, medelfyllig och frisk med tydlig ton av söt frukt. Inslag av persika, äpple, grape, mandelmassa och mineral.
Konsumtion: 0-1
Användning: Allehanda rätter av fisk och skaldjur, vegetariskt, och kyckling.

I det varma och torra klimatet i Marches bergstrakter är förhållandena för vinodling i det närmaste perfekta. Här lever urgamla traditioner och modern vinmakning i symbios på ett sätt som har lyft upp områdets viner till en tätplacering bland Italiens vindistrikt. Det är knappast någon slump att befolkningen i området dricker mer vin och lever längre än italienaren i genomsnitt.

Verdicchio dei Castelli di Jesi är ett av Italiens äldsta DOC-områden. Bestämmelserna kom till 1968 och redan då gjordes en indelning i två områden, ett med rätt till DOC och ett med rätt till DOC Classico. Classsico omfattar de höga och ganska branta kullarna runt den lilla medeltida staden Jesi, medan Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC ligger på de något lägre kullarna norr om classico-området. Båda är mycket gamla vinområden, där verdicchiodruvan odlats sedan lång tid tillbaka. Skillnaden i de båda områdena beror främst på topografin och på olika kloner av druvsorten. Classicoområdet med sina brantare och högre kullar ger något mindre skördar med högre syra och mer blommiga viner med tydlig sötmandel i doften. DOC-områdets viner är ofta mer omedelbara, lite fruktigare med toner av äpple och citrus mot en lite örtig bakgrund. Moncaro har medlemmar i båda områden. Druvorna till Terre Cortesi kommer från vingårdar i DOC-området belägna på 180 till 280 meters höjd över havet. Efter skörd transporterades druvorna omedelbart till vineriet där de kyldes ned med hjälp av kolsyresnö. På så vis förhindrades oxidation och druvorna kunde behålla sin naturliga fräschör. Därefter pressades druvorna försiktigt och musten fick sedan långsamt jäsa vid en temperatur av 15 grader. Före buteljeringen fick vinet vila några månader på jästfällningen.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 49 Kr 458401 Ordinarie
Kommentarer