L'Exception - 2001

RÖDA VINER 14%
Bibendum
Skapades 2007-01-17 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2001
2005
Smaktyp: Rött vin fylligt
Beskrivning: Vinet har en härligt mörkröd färg med tydliga lila toner i kanterna. Vinets kärna är kraftfullt djup och ogenomträngbar. I doften känns tydliga aromer från druvorna och ekfatslagringen vilket visar på vinets ungdomlighet. Mest framträdande i karaktären är tonerna av körsbär och svarta vinbär samt den läckra kryddigheten som är så speciell för vinerna ifrån Fitou. De behagliga ekfatsaromerna utgörs av choklad och smörkola. Den fylliga Smaken är ungdomligt intensiv och kraftfull. Vinets strävhet är påtaglig liksom dess friskhet. Bakom detta finns en härlig frukt som utgörs av mörka röda bär likt dem i doften samt toner av rabarber och mörk choklad. Eftersmaken bjuder på en härlig kryddighet och bitterhet som håller sig kvar länge i munnen
Passar till: Detta vin passar utmärkt till medelkraftiga till kraftiga kötträtter. Då vinet har en påtaglig friskhet och strävhet kan det vara idé att servera dessa rätter rare eller medium rare och med någon krämig sås eller smakrik potatisbakelse. Något syrligt eller salt hjälper också till att ta ner dessa smaker för att sedan lyfta fram fruktigheten i vinet. Detta vin gör sig också mycket bra i kombination med ostar av medelstark till stark karaktär.
Vi rekommenderar att vinet luftas en stund innan det serveras
Framställning: Druvorna för detta vin har skördats vid perfekt mognad och de har noggrant valts ut efter sin höga kvalitet. Växtplatserna för rankorna tillhör de mest prestigefyllda i hela Fitou och är belägna i områdena Tuchan och Paziols. Klimatet under årets växtperiod har varit exemplariskt med rätt antal soltimmar och precis lagom med regn. Den svala mistralvinden har under den hetaste perioden svept in över odlingarna och minskat den intensiva värmen.
Av de tre druvorna för denna blandning har Syrah vinifierats traditionellt under ca 15 dagar och sedan fått ligga på nya ekfat under en period på 12 månader. Jäsningen för Carignan och Grenache har även den skett traditionellt men i mindre ståltankar. Carignan har dessutom legat på ekfat under 12 månader men i det här fallet i ett år gamla fat.
Lagring: Vinet är något ungdomligt men genom en dekantering kommer fruktigheten att framträda och vinet blir perfekt att avnjutas. Ungdomligheten innebär dock att vinet kommer att fortsätta utvecklas och genom bra lagringsförhållanden kan det sparas upp till sex, sju
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 129 Kr 8182201 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer