Pinot Gris Grand Cru Vorbourg - 2003

VITA VINER 14%
Philipson & Söderberg
Skapades 2007-08-27 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2003
2005
Karaktär: Denna riesling från 2002 har mycket typiska rieslingdrag med början till ”gout de petrol” men också en härligt generös frukt och fin hög syra som är typisk för årgången.
Lagras: Vinet börjar mogna men håller ytterligare några år, lämplig ålder är väl fem till åtta år.
Passar till: Passar till orientaliskt kryddad mat med ingefära eller anis, gärna ugnsbakad ingefärsgravad lax; eller örtkryddat ljust kött med lätt citrussås, avsluta med örtrullad getost.
Mer om Dopff & Irion Riesling Grand Cru Vorbourg: Le Vorbourg är en av 50 st vingårdar i Alsace klassade som Grand Cru. Det är en stor avlång vingård på 72,5 hektar i södra Alsace vid byn Rouffach, magnifikt belägen på en strategisk höjd i skyddat läge av de två topparna Petit och Grand Ballon. Med sitt läge mot syd-syd-öst och känd som en av de soligaste och torraste platserna i Alsace ger Vorbourg mycket koncentrerade viner, vingården har lätt att ta upp Botrytis cinera. Jordmånen är blandad med grus och sandsten på kalk och marmor och de nedre delarna har stort inslag av lössjord. Som överallt i Alsace så delas den av flera ägare och flera druvsorter, riesling, muscat, gewurztraminer och pinot gris Firman Dopff & Irion som har sitt säte i den medeltida staden Riquewihr äger drygt 4 hektar av Vorbourg, fördelat på ca: 2 ha pinot gris, 1 ha gewurztraminer och ett knappt ha riesling. Denna riesling från 2002 har mycket typiska rieslingdrag med början till ”gout de petrol” men också en härligt generös frukt och fin hög syra som är typisk för årgången.
Kommentarer