Tokay Pinot Gris Altenbourg Vendanges Tardives - 2005

VITA VINER 12.5%
Primewine Sweden
Skapades 2008-02-17 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Alsace Frankrike
Druva
Pinot Gris
Senaste betygen
Druvsorter: 100% Pinot Gris
Framställning: Dessa druvor är skördade vid hög mognad, en del av dem med ett lätt angrepp av botrytis. För bästa karaktär och finess, pressas druvorn i hela klasar (ej avstjälkade) och därefter låter man musten sedimentera i ett dygn innan den klara musten bringas till jäsning i stora, gamla ekliggare (dessa ger ingen smak). I regel undviks den malolaktiska jäsningen så att man bibehåller vinets fräschör. Därefter buteljeras vinet ungt.
Utseende: Aningen gyllene halmgul färg.
Doft: Stor, djup och moget gulfruktig doft med inslag av söt tropisk frukt, mogen banan och smör (alltså, mycket druv- och stiltypisk) och med en fin kryddighet.
Smak: Fyllig, rund och fruktdriven smak med god sötma och mild syra, en fin och druvtypisk krydda och en lång, nästan fet och rikt fruktig eftersmak.
Användningsområden: Inte riktigt ett dessertvin, men väl ett alldeles perfekt vin att servera till klassiska terriner och rätter av anklever och gåslever, även till feta och salta ostar. (Till desserter är vinet för torrt och kommer då mest att smaka bittert - och trist!). Drickes vid cirka 10 grader.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
375 ml 439 Kr 8798902 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer