Chablis - 2006

VITA VINER 12.5%
Domaine
Skapades 2008-04-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Frankrike Chablis
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Området: Chablis hör till Bourgogne, men är beläget en bit nordväst om vad som kallas Côtes d'or. De bästa chablisvinerna går under benämningen Grand Cru, och där ligger vingårdarna längs en och samma bergssluttning, precis vid staden Chablis. Premier Cru är snäppet under, sedan kommer Chablis och lägst på kvalitetsstegen hittar man Petit Chablis, som växer på annan jord och har därför mindre av den mineralkaraktär man förknippar med Chablis.
Producenten: J Moreau & Fils är en välrenommerad producent i Chablis, etablerad redan 1814. Dock äger man inga vingårdar själv, utan köper druvor av lokala odlare, med vilka man har långa kontrakt. Sedan 1997 ägs man av Boisset, "La Famille des Grands Vins".
Vinet: Druvorna plockades för hand och fick en mjuk pressning. Efter att skalen separerades fick musten vila innan alkoholjäsningen startade. 7-10 dagars jäsning i ståltankar under låg temperatur gav vinet rikligt med fruktighet och aromer. Malolaktiska jäsningen gav vinet lite rondör och smakrikedom. Kontakten på jästen gav lite fetma och ytterligare aromer till vinet.
Karaktär: Klar ljusgul färg med grönt inslag. Fruktig doft med med smörighet och nötighet och inslag av mineral. Elegant och smakrikt vin med fin friskhet och mineralinslag.
Serveras: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller skaldjur.
Lagring: Gott nu, men blir ännu bättre om ett par år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 126 Kr 8220301 Beställning
Kommentarer