Sancerre Grand Reserve - 2005

VITA VINER 12.5%
Philipson & Söderberg
Skapades 2008-11-25 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Ursprung: Frankrike - Loire - Sancerre
Karaktär: Urtypisk Sancerre med stor direkt doft av krusbär, svartvinbärsblad och fuktig sandsten. Mycket direkt smak med hög syra och frukt av passionsfrukt och friska gröna äpplen. Lång god smak.
Lagras: Sancerre är generellt inte ett lagringsvin men Henri Bourgeois är ett undantag. Denna Grande Reserve kan gott ligga till sin femårsdag utan att tappa sin karaktär.
Passar till: Sancerre är ett av ytterst få viner som kan passa till löjrom och gravad lax. Annars mycket god till de flesta skaldjur, även ostron och förstås till "sina egna" getostar - Crottin de Chavignol.
Mer om Sancerre Blanc Grande Reserve: Henri Bourgeois SA är som företag mycket ungt - bildat 1978 av pappa Henri samt sönerna Rémy och Jean-Marie Bourgeois, ett renodlat familjeföretag. Som vinodlare är traditionen något äldre, man är nu inne på tionde generationen som vinodlare, dvs över trehundra år. Idag är det Arnaud Bourgeois, son till Jean-Marie som är ansvarig oenolog och även ansiktet utåt vid mässor etc, men nästan hela familjen är fortfarande engagerad i vinet. Ägorna består av 50 hektar förstklassiga vingårdar i Sancerre och 10 ha Pouilly-Fumé planterade med 80% Sauvignon Blanc och 20% Pinot Noir. Dessutom köper man en liten del druvor från kontrakterade odlare, främst till sina enklare viner. Jordmånen är dels lera/kalk dels lera med bitvis mycket stor inblandning av flinta. Vinerna är renrasiga och klassiska med stram uppfodrande syra och rik frukt, endast de högsta kvaliteterna som är jästa och lagrade på fat har någon form av malolaktisk jäsning. Dessa högre kvaliteter från Henri Bourgeois klarar att lagras mycket länge. Prestige-cuvéen Jadis, gjord på druvor från 60-åriga stockar, jäst och lagrad delvis på ekfat bör helst lagras minst tio år. Andra viner är t ex Les Baronnes, Le MD och toppcuvéen La Bourgeoise. Pouilly-Fumé-vinerna Château Favray och La Demioselle är lite stramare med samma friska syror och uttalade frukt.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 158 Kr 9997601 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer