Sancerre - 2005

VITA VINER 12.5%
Arvid Nordquist H.A.B.
Skapades 2006-12-26 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Senaste betygen
Årgångar
2005
2008
2009
1985 återvände Pascal Jolivet till släktens rötter i Sancerre och grundade sin firma. Hans farfars far verkade vid slottet Château de Tracy i Pouilly Fumé vid 1900-talets början. Jolivet äger 16 ha vingårdar som är lika fördelade mellan de klassiska kommunerna Sancerre och Pouilly Fumé. Själva anläggningen ligger precis bredvid byn Sancerre i Bué. Jordmånen domineras av sandsten vilket ger vinerna dess karaktär av mineral och frisk syra. Självklart är det druvan Sauvignon Blanc som gäller för alla vita viner som Pascal Jolivet gör, och Pinot Noir för produktionen av röda. De eleganta och fruktiga vinerna är överraskande långlivade och utvecklar efter några års lagring en spännande nötig och rund smak.

Smaktyp: Friska och Fruktiga
Framställning: Sauvignon Blanc-druvorna kommer från olika vingårdar med olika jordmån. Kalkjordar ger fyllighet och välbalanserade viner med rik frukt, lera ger vinet rondör och fyllighet och flinta ger mineraltoner. Den längre jäsningen ca 7 veckor ger bra fruktighet men också komplexitet.
Karaktäristik: Ljust gul färg. Intensiv och komplex doft med inslag av flinta, exotisk frukt och grape. Elegant kraftfullt Sauvignonvin med komplexitet och stram fruktsyra.
Användning: Smakrika och eleganta anrättningar av fisk och skaldjur.
Övrigt: Pascal Jolivet’s viner jäser längre tid än andras (upp till 12 veckor) vilket ger viner som har en extraktrikedom och en komplexitet som de flesta sauvignonviner inte har. Under den långa jäsningen mattas syran av något men vinet vinner i komplexitet, detta ger Jolivets viner dess speciella stil, rikare och kraftfullare än vad vi har varit vana från Sancerre och Pouilly Fumé området. Han vill i första hand framställa viner som tack vare sin smak lämpar sig väl till mat och det är ingen slump att hans viner återfinns på 17 av Frankrikes tjugotal 3-stjärniga restauranter.
Kommentarer