Deliciosa Manzanilla

STARKVIN 15%
Primewine Sweden
Skapades 2007-03-11 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Jerez
Stil
Sherry
Druva
Palomino
Senaste betygen
Framställning: Vinet görs på sedvanligt vis uteslutande av druvsorten Palomino. Det unika är emellertid att detta är ett av de ytterst få sherrymärken som kommer från en enda enskild vingård, i detta fall Macharnudo Estate i det förstklassiga underdistriktet Macharnudo nordväst om staden Jerez de la Frontera. Detta område är känt för sin ypperliga albarizajord och är ursprung för många fina viner av typen fino. Efter jäsning, som sker i äldre amerikanska ekfat och som resulterar i ett helt torrt vin, spritas vinet upp med en neutral vinsprit och läggs sedan att mogna i äldre ekfat i så kallade solerasystem (ett smakmässigt utjämnande lagringssystem där vin av olika åldrar blandas) som innehåller hela tio criaderas. En fino som lagras i Sevillas hamnstad Sanlúcar de Barrameda får ett tunnare och under året mer varierande flor än i Jerez eller Puerto de Santa Maria - och vinet kallas i stället manzanilla. Det är lite lättare och friskare, ofta med en lätt sälta i smaken.
Utseende: Halmgul
Doft: Doften är ytterst karaktäristisk med nötiga, oxiderade toner.
Smak: Smaken är medelfyllig, torr och intensiv med en nötig ton. Syran är mild och eftersmaken är lång och komplex med en liten sälta i avslutet.
Användningsområden: Detta vin är perfekt som aperitif till små salta tilltugg, så kallade tapas. Spännvidden på passande maträtter är stor – från kokta eller bräckta skaldjur, musslor med vitlök och friterad fisk till lagrad fårost (Manchego och liknande) samt lufttorkad spansk skinka av olika slag. Men det är lika gott till smörstek eller ännu hellre grillad fisk. Fino serveras vid 8 till 10 grader. Vinet vinner inte på att lagras, utan bör drickas inom ett halvår från inköp. Observera att en öppnad flaska inte bör sparas i mer än ett par dagar.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
375 ml 56 Kr 827402 Ordinarie
375 ml 63 Kr 8302802 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer