Laurent-Perrier Brut Millésimé - 1999

MOUSSERANDE VINER 12%
Domaine Wines
Skapades 2008-03-08 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Champagne Frankrike
Druva
Chardonnay
Senaste betygen
Årgångar
1999
2000
2002
Torrt mousserande vin, Champagne, Frankrike

Området: Trots hård konkurrens från både Gamla och Nya världen, har Champagne lyckats behålla sin position som världens bästa område för produktion av mousserande viner. Den speciella, kalkrika jordmånen och det relativt nordliga läget ger druvor som bäst lämpar sig för just dessa viner. De blå druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier samt den gröna Chardonnay används i varierande proportioner. Årgångschampagne, vintage på engelska eller millésimé på franska, framställs av seriösa firmor endast de år då kvaliteten på druvorna är speciellt god. Vinernas karaktär kan variera mycket, beroende på den aktuella årgångens speciella kännetecken.

Producenten: Laurent-Perrier är ett av de få familjeägda champagnehusen och kallas ofta för »the non-vintage champagne house«, huset utan årgångschampagne. Detta för att husets karakteristiska stil är att hela tiden blanda sig fram till en optimal cuvée (blandning) och för att undvika svackor under svaga årgångar. Vid exceptionella årgångar kan dock även en firma som Laurent-Perrier ändra sin uppfattning och göra en så kallad vintage champagne. Laurent-Perrier är allmänt ansett att vara ett ledande kvalitetsmärke och dessutom ett internationellt sett mycket välkänt varumärke.

Vinet: Under de år som skörden anses exceptionellt bra i kvalitet, väljer Laurent Perrier ut de finaste druvorna för att göra en champagne av en unik årgång. Här använder man bara den första pressningen, som anses vara den allra finaste. Vinet lagras sedan på jästfällningen under minst sex år i familjens svala källarvalv. Efter lagring får vinet en mycket låg dosage innan flaskan etiketteras.

Karaktär: Vinet har en svagt gyllene ton och en fin, kraftig mousse. Doften är kraftig och koncentrerad, med drag av torkade frukter och honung. Smaken är rik, komplex, men ändå mjuk och elegant. En perfekt balanserad syra avslutar upplevelsen.

Serveras: Vid 8-10 grader som matvin, gärna till fiskrätter, lättare kycklingrätter eller liknande.

Lagring: Vinet kan drickas nu, men kan även med fördel lagras upp till 5 -7 år.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 449 Kr 8891201 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer