Andlau Riesling - 2008

VITA VINER 12.5%
Tryffelsvinet
Skapades 2010-05-03 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Alsace Frankrike
Druva
Riesling
Senaste betygen
Årgångar
2008
2009
Domaine Kreydenweiss är en av de lysande stjärnorna i Alsace. De tillhör den växande skaran biodynamiska odlare som värnar om balansen i naturens system och aldrig använder någon som helst form av kemikalier. Kreydenweiss riktmärke är mineralkaraktären, samt den rena och koncentrerade frukten som möjliggörs av låga skördeuttag och noggrann selektering av druvor. Man uppnår samtidigt en fantastisk finess och nyansrikedom som gör att världen står i kö för att få tag i dessa dyrgripar. 2005 är en mycket bra årgång med mogen välutvecklad frukt och bra balans. Viner från denna årgång kan drickas relativt unga men håller också bra för lagring. I fallet Kreydenweiss är detta positivt då hans viner ofta behöver ett antal år i källaren innan man korkar upp. Vinet har idag en ungdomlig fräschör och kommer med lagring att utveckla ytterligare komplexitet och spännande smaker. Den totala produktionen av Andlau Riesling är futtiga 700 lådor. Vi behöver väl inte tillägga att Parker är förtjust i denna producent och ger Andlau 88-90 poäng beroende på årgång. Själva tycker vi Andlau Riesling är det kanske bästa icke Grand Cru vinet i hela Alsace!

Doft: Fräsch, men ännu ung Riesling doft med mineral och finess.
Smak: Härligt fräsch frukt, mineralig och en ljuvlig elegant syra som kommer fram med luftning. Ännu ung men kommer med lagring att utveckla nya spännande smaker
Druvor: 100% Riesling
Lagring: Drickes 2007-2012 eller längre med bra lagringsförhållanden
Mat: Med sin friska stil och fräscha frukt passar detta till rätter med sälta och syra. Charkuterier, fisk med vitvinssås, skaldjur i alla former och sushi. Det passar utmärkt med kittostar som Saint Albray. Det är även gott som aperitifvin.
Tips: Ställ in vinet i kylen en timme före avnjutning och häll därefter upp i karaff så vinet får lufta lite.
Liknande artiklar
Kommentarer