Betyg
0
Senaste betygen
Årgångar
2007 |
2009 |
Framställning: För bästa karaktär och finess, pressas druvorn i hela klasar (ej avstjälkade) och därefter låter man musten sedimentera i ett dygn innan den klara musten bringas till jäsning i stora, gamla ekliggare (dessa ger ingen smak). I regel undviks den malolaktiska jäsningen så att man bibehåller vinets fräschör. Därefter buteljeras vinet ungt.
Utseende: Blekt halmgul färg.
Doft: Medelstor, ung och aningen knuten doft som doch bjuder på fina mineraltoner och en ung, aningen fet ton av citrus. Mycket typisk
Smak: Medelfyllig, torr och mycket frisk smak (nästan stram) med en ung, underbart persikoliknande frukt som precis börjar träda fram ur den annars dominanta citruskaraktären. Ung, lite knuten men ändå intensiv och torr eftersmak.
Användningsområden: Tack vare den strama syran är Riesling allra bäst till maträtter med sälta och/eller syra, exempelvis salta skaldjur och surkål med charkuterier. Utmärkt till fisk och skaldjur med syrliga vinsåser eller med gräddiga såser. Gärna även till sushi. Vinner på lagring i flera år, men är också god att dricka nu - då bör den luftas i karaff i en halvtimma eller två före servering. Drickes vid cirka 10-12 grader
Utseende: Blekt halmgul färg.
Doft: Medelstor, ung och aningen knuten doft som doch bjuder på fina mineraltoner och en ung, aningen fet ton av citrus. Mycket typisk
Smak: Medelfyllig, torr och mycket frisk smak (nästan stram) med en ung, underbart persikoliknande frukt som precis börjar träda fram ur den annars dominanta citruskaraktären. Ung, lite knuten men ändå intensiv och torr eftersmak.
Användningsområden: Tack vare den strama syran är Riesling allra bäst till maträtter med sälta och/eller syra, exempelvis salta skaldjur och surkål med charkuterier. Utmärkt till fisk och skaldjur med syrliga vinsåser eller med gräddiga såser. Gärna även till sushi. Vinner på lagring i flera år, men är också god att dricka nu - då bör den luftas i karaff i en halvtimma eller två före servering. Drickes vid cirka 10-12 grader
Kommentarer