Estatatura - 2005

RÖDA VINER 14.5%
Vinovativa
Skapades 2008-11-25 av iglaset
Betyg
0 0 0.0
Ursprung
Toscana Italien
Druva
Sangiovese
Senaste betygen
Årgångar
2003
2005
Estatatura tar sitt historiska namn från den årliga vandring som innevånarna i Grosseto gjorde varje sommar i sökandet efter Aria Bona – bra luft. Anledningen var att regionens varma och fuktiga klimat var närmast outhärdligt sommartid och då sökte man sig upp i Scansanobergen, där Poderi di Ghiaccioforte numera ligger.

Växtsäsongen 2003 var problematisk på grund av det extremt varma vädret och många toscanska vinrankor drabbades av värmestress. Tack vare Ghiacciofortes höjd över havet fick rankorna nödvändig vila under de svala nätterna och resultatet är häpnadsväckande!

Paolo Caciorgna är en av Italiens främsta vinmakare och hans viner kännetecknas av stilfull elegans. Han anser generellt att för mycket ekfat döljer druvans naturliga aromer och han förespråkar därför röda viner med modest ekkaraktär. Ghiacciofortes fantastiska druvkvalitet till nya prestigevinet Estatatura gjorde dock att han ändrade sin vinmakarfilosofi!

Estatatura lagras 14 månader i enbart nya barriquer och vinet påverkas med andra ord av ekfaten en ansenlig tid innan buteljering. Det finns definitivt gott om fatkaraktär i vinet men vad som imponerar mest är att den sexiga och makalöst koncentrerade Sangiovesefrukten balanserar eken så fenomenalt. Detta är kvintessensen av Toscanas främsta druva!

Producent: Poderi di Ghiaccioforte
Druvor: 100% Sangiovese
Klassificering: Toscano Rosso IGT
Geografi: Fyllig, massivt fruktig, fortfarande ungdomligt aromatisk smak, inslag av mogna björnbär, svarta körsbär, hallon och druvtypisk örtighet. Smakrikt med söta tanniner, rostade ekfat och fin syra.
Smaktyp: Modern
Karaktär: Fyllig, massivt fruktig, fortfarande ungdomligt aromatisk smak, inslag av mogna björnbär, svarta körsbär, hallon och druvtypisk örtighet. Smakrikt med söta tanniner, rostade ekfat och fin syra.
Passar till: Rosastekta, milt kryddade fågel- och kötträtter, t.ex. Kanin med toscansk bönragu.
Serveringstemperatur: 16-18°C
Total produktion: 8.000 flaskor
Vingård: Poggio
Planterades: 2000
Jordmån: Kalkrik lera med bra dränering
Altitud: 300 m.ö.h.
Skörd: För hand i mitten av september.
Skördeuttag: 0,7-1,0 kg/ranka
Framställning: Musten jäser i temperaturkontrollerade, rostfria jästankar vid max 28˚C, genomgår malolaktiskt jäsning och vinet lagras därefter 14 månader i nya franska barriquer. Den slutliga cuvéen flasklagras 4 månader innan säljstart.
Lagring: 0-5 år
Odlingsform: Ekologiskt odlat
Övrigt: Ekologiskt certifierade enligt EU.
Volym Pris Artikelnummer Sortiment
750 ml 212 Kr 8125501 Beställning
Liknande artiklar
Kommentarer